Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter

Bezorgdheid over maaibeleid Provincie Gelderland

20 juni 2024

De afgelopen dagen kregen we diverse signalen van bezorgde ouders en grootouders uit Barchem en Lochem over het maaibeleid van de Provincie Gelderland. Na het maaien van afgelopen week zijn er langs de N312 nog amper 10% van de bermbloemen te vinden.

Na de werkzaamheden aan deze weg vorig jaar, werd er een speciaal bloemenmengsel ingezaaid om de biodiversiteit te bevorderen. Dit resulteerde in een prachtig bloeiend zomerseizoen. Het maaibeleid is toen ook aangepast en enkel rondom verkeersborden en bij kruispunten werd toen gemaaid t.b.v. verkeersveiligheid.

Helaas zien we dit jaar een andere aanpak: al in juni, terwijl de bermen in volle bloei staan, worden de bermen grotendeels volledig gemaaid én wordt het maaisel direct afgevoerd. Hierdoor komt de bevordering van biodiversiteit in het gedrang. Waarom wordt er niet, net als vorig jaar, alleen rondom kruispunten en verkeersborden gemaaid? Of waarom wordt er geen gefaseerd beheer toegepast? Bovendien zou het laten liggen van het maaisel voor ten minste drie dagen de zaadverspreiding ten goede komen.

was
is

Wij, LochemGroen! delen deze zorgen en roepen de Provincie Gelderland op om het maaibeleid te herzien en de biodiversiteit langs onze wegen weer de kans te geven om te floreren.

Ook een melding maken? Dit kan via https://www.gelderland.nl/melding. Wellicht dat meer meldingen aanzet tot een passend maaibeleid voor mens, dier en natuur.

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Meld u dan aan op onze nieuwsbrief

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram