Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter

Burgemeester: ‘Lokaal vuurwerkverbod niet te handhaven’

15 november 2021

LOCHEM/GORSSEL – Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve ziet niets in een gemeentelijk vuurwerkverbod. Hij hoopt wel vurig dat het Kabinet, net als vorig jaar, een landelijk verbod instelt. De zorg, politie en BOA’s kunnen handhaving overigens ook dan niet of nauwelijks aan als het toch tot overlast komt, zo luidt de waarschuwing.


Van ‘t Erve deed zijn uitspraken naar aanleiding van vragen van Lochem Groen! over de mogelijkheid om een gemeentelijk vuurwerkverbod in stellen tijdens de komende jaarwisseling. Een lokaal verbod zorgt er, naast het handhavingsprobleem, mogelijk ook voor dat mensen in andere gemeenten voor overlast gaan zorgen. Ook kan een eenzijdig Lochems verbod leiden tot een toename van de polarisatie. “Die is op andere terreinen toch al groot dus dat moeten we vermijden”, aldus de burgemeester.

Juridisch
En juridisch is zo’n verbod lastig omdat de burgemeester alleen een dergelijk besluit kan nemen als sprake is van een ernstige dreiging voor de openbare orde en veiligheid. Dat kan alleen met een deugdelijke onderbouwing. Dreigende extra druk op de zorg is niet direct een veiligheidsprobleem en vuurwerk op zich is dat ook niet, voor zo ver het om legaal vuurwerk gaat.

Landelijk verbod
Mocht het komen tot een landelijk verbod, dan moet ook dat worden gehandhaafd. “Dan gaan we niet achter elk jongetje met één rotje aan. Vorig jaar hebben we wel gehandhaafd op bijvoorbeeld illegaal vuurwerk en handel”, aldus Van ‘t Erve. Het komt er volgens hem op neer dat de druk op de beschikbare capaciteit zowel met als zonder verbod groot dreigt te worden.
Vorig jaar werd, ondanks een landelijke verbod, nog veel vuurwerk afgestoken tijdens de jaarwisseling. Voor zo ver bekend leidde dit niet tot grote problemen bij de handhavers en in de zorg. De burgemeester liet vorige week al weten dat met name de politie het zwaar heeft omdat veel personeel moet worden ingezet voor de vele demonstraties en het recente voetbalgeweld.

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Meld u dan aan op onze nieuwsbrief

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram