12 mei was een vruchtbaar dagje op het gebied van participatie. Na een rondgang met oplettend burger Roelof Siegers, Teun Vleerbos van Circulus Berkel en Francien van Gils van de gemeente Lochem is besloten om dit najaar nog de lang (in 2019) beloofde herplant bij de Eefsche beek uit te voeren. Met bomen én struweel. Ook wordt er actie ondernomen tegen de kaalslag van de Singel. Eindelijk, na twee jaar vragen.. het drong nu pas goed door. Voor het formaliseren van het ‘olifantenpaadje’ richting de kerk ga ik nog contact zoeken in het gemeentehuis.
Ook hieruit bleek maar waarom het gesprek einde ochtend op het gemeentehuis relevant was. Daar hadden Marleen van der Meulen (D66) en ik een gesprek over participatie met Ela van der Weerden. Zij is hoofd van de afdeling publiekscontacten. We bespraken hoe de gemeente-initiatieven van burgers beter kan waarderen. Het begint met het digitale geheugen. Verkend gaat worden of het nieuwe ICT systeem inkomende berichten van burgers kan taggen, zodat ze bij nieuwe ontwikkelingen makkelijker betrokken kunnen worden. Bijvoorbeeld bij het aanleggen van een bijenlint: het ene moment kan het nog niet, maar een later moment wel. Dat is dan fijn voor de burger om te weten, zodat hij mee kan doen. Het aan elkaar koppelen van burgers onderling vraagt nog andere actie, dat zal eerder een publieksapp vergen.
Initiatieven richting biodiversiteit of energie transitie mogen meer ruimte krijgen, omdat 't nodig is. Ela: “In de nieuwe Omgevingswet willen we meer uitgaan van ‘ja, mits’, maar dat is nog wel een uitdaging.” Wij als raad mogen er binnenkort een keer in mee oefenen, en bepalen of we alle aanvragen in de toekomst ook willen zien. Ik denk nu: echt iets voor een omgevingsmanager/stedenbouwkundige/landschapsarchitect met gevoel voor biodiversiteit en duurzaamheid. Zoals in ons verkiezingsprogramma.