Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter

Furuloog schetst raad een Goede Toekomst

23 mei 2024

Muisstil was het toen futuroloog Peter van der Wel de Lochemse gemeenteraad, ambtenaren en de burgemeester 23 april voorhield dat er een goede toekomst is, als we ons open gaan stellen voor zonne- en winenergie. Deze energiebronnen zorgen voor ongekende welvaart in de nabije toekomst, omdat de efficiency exponentieel groeit. Ook zorgt het voor het oplossen van een groot logistiek en politiek probleem; we hebben dan geen olie en gas van ver meer nodig. Kernenergie raadt de toekomstvoorspeller af, omdat het afval met zich meebrengt en grondstoffen (uranium) nodig blijft hebben, waarvan de winning milieuvervuilend is en onze afhankelijkheidsrelatie met het buitenland in stand houdt.

Energie was een van de drie onderwerpen die de futuroloog onder de aandacht bracht. Voeding en mobiliteit waren de andere twee. Alle ontwikkelingen werden wetenschappelijk onderbouwd op basis van de drie principes: gewin, gemak en genot. Ontwikkelingen zijn daarom niet tegen te houden, wel zijn ze te sturen. Aan bestuurders de schone taak om te zorgen dat de ontwikkelingen in goede banen geleid worden. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat productiebronnen van de gemeenschap zijn, een onderwerp dat bij LochemGroen! Ook hoog in het vaandel staat. Ook moeten we klimaatverandering serieus nemen. Niet omdat de aarde anders vergaat, maar omdat wij mensen het ecosysteem en onszelf daarbij anders het loodje leggen. Een indrukwekkend filmpje van ‘moeder natuur’ maakte dit duidelijk.

Op het gebied van voeding is er voor Lochem een haast nog grotere ommezwaai te voorspellen. Over circa 10 jaar zal de ontwikkeling van kweekvlees en eiwitrijk voedsel op basis van precisiefermentatie de zeer inefficiënte manier van de huidige vlees- en zuivelproductie vervangen. Dat betekent dat wereldwijd 33% van het landgebruik zal veranderen, wat nu gebruikt wordt voor het produceren van veevoer. In Lochem zal het meer dan de helft zijn. Misschien gaan we wel weer granen verbouwen, in plaats van dit uit Oekraïne te halen. Ook is er ruimte voor het verbouwen van bouwmaterialen, voor natuur, wonen en energieproductie.

Hoe moet het dan met de boeren? Vroeg de VVD. Daar had Van der Wel een kort antwoord op: een enkeling zal nog een stukje vlees willen eten, daarvoor kan de boer nog produceren, op een extensieve manier. Ik dacht er als LochemGroen! Raadslid bij dat Lochemse boeren een grote uitdaging zullen hebben om de huidige inefficiënte import van voedsel van ver te vervangen door gezonde producten van dichtbij. We leven immers in een dichtbevolkt landje waar de markt dichtbij is.

Nu staan we op het punt een Omgevingsvisie vast te stellen met Omgevingsplannen er achteraan. Het kan niet anders dan dat dit zeer goed onderbouwde verhaal ook tot hernieuwde ruimtelijke inzichten bij de collega-raadsleden leidt. Met ruimte voor herstel van ecosystemen, duurzame energie, wonen én lokale plantaardige voedselproductie. 

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Meld u dan aan op onze nieuwsbrief

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram