Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter

Geen steun voor Ja-Ja-sticker in gemeente Lochem

26 oktober 2021

LOCHEM/GORSSEL – Terwijl op sociale media in Lochem juist nu wordt geklaagd over niet-bezorgde reclamefolders praatte de gemeenteraad maandag over het idee om ongevraagd drukwerk terug te dringen via de introductie van een Ja-Ja-sticker. Met 9 stemmen voor en 13 tegen werd een motie hierover verworpen. Voorlopig blijft dus alles bij het oude.

De motie van Lochem Groen! was medeondertekend door D66, PvdA, MmL en GroenLinks. De sticker, die in andere gemeente al wel is ingevoerd, moet voorkomen dat folders en ander ongeadresseerd drukwerk rechtstreeks van de brievenbus in de oud-papierbak verdwijnen. Iedereen die ze wel in de bus wil zou een Ja-Ja-sticker op de deur moeten plakken. Wie dat niet doet krijgt alleen huis-aan-huisbladen in de bus. De nu gangbare Ja-Nee-sticker verliest dan z’n functie. De Nee-Nee-sticker zou wel blijven om via die weg ook te bedanken voor de huis-aan-huis-bladen.

Uitvoerbaar

Naast minder papier zou dan worden bespaard op bijvoorbeeld inkt en de distributie zou minder energie kosten. Wethouder Henk van Zeijts noemde de motie uitvoerbaar en zei dat het college zelf ook al heeft nagedacht over de mogelijkheid om ongeadresseerd drukwerk terug te dringen. Sinds daarbij een onderscheid mag worden gemaakt tussen reclame en kranten is dat een optie voor het college. De verspreiding van de Berkelbode wordt wenselijk geacht, al was het maar omdat de gemeentelijke informatie via die weg wordt verspreid.
De tegenstanders zien er echter niets in. De VVD nam het op voor ondernemers die hun aanbiedingen via folders bij de consument brengen, die daar dan weer van kan profiteren. Volgens Erik Haverkort vervullen folders een maatschappelijke functie. En omdat ze vaak samen worden verspreid met huis-aan-huisbladen is er een kostenvoordeel op de distributie, zo stelt hij. En oud-papier komt weer ten goede aan verenigingen. “Verder is de Ja-Ja-sticker onvoorstelbaar betuttelend’, aldus Haverkort.

Keuze

Jolande van Borrendam van Lochem Groen! bracht hiertegen in dat de keuze, net als nu, aan de inwoners blijft. Die zou het in haar beleving zelfs makkelijker krijgen, want voor de nu gangbare stickers moet men naar het gemeentehuis. De Ja-Ja-stickers zouden breed verspreid moeten worden en letterlijk op elke straathoek verkrijgbaar moeten zijn.
De PvdA wees nog de enorme hoeveelheden folders die wekelijks overblijven. Fractievoorzitter Jos Israel vertelde dat zijn kinderen folders bezorgden en dat pa telkens stapels overgebleven exemplaren in de papiercontainer moest mikken. Zijn fractie is derhalve voor de sticker.

Lastigvallen

Het CDA vindt dat met de sticker geen dienst wordt bewezen aan de inwoners. “We moeten de mensen niet lastigvallen met dit soort zaken op een moment dat ze toch al niet veel op hebben met de overheid”, aldus fractievoorzitter Corry Giesen.

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Meld u dan aan op onze nieuwsbrief

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram