Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter

Gemeenteraad slaat flater en loopt miljoenen risico door Bekenschot

26 april 2024

Met het wegstemmen van zonnepark Bekenschot loopt de gemeente Lochem een groot financieel risico. Een mogelijke schadeclaim die tot tientallen miljoenen kan oplopen, zo gaat het verhaal binnen de muren van het gemeentehuis. Het college zit met de handen in het haar en juristen geven aan: “Er is geen ruimtelijk argument gegeven waarop je het plan kunt afwijzen”. LochemGroen! had verwacht dat het college afgelopen week met een persbericht zou komen, nu doen wij het maar om duidelijkheid te geven.

Het wegstemmen van het voorstel om 10 hectare zonnepark en 6 hectare natuur aan te leggen in Barchem kon in dit stadium van besluitvorming uitsluitend op ruimtelijke argumenten. Die hebben de tegenstemmers, de coalitiepartijen GemeenteBelangen, Meedenken met Lochem en de VVD niet genoemd en ook oppositiepartij CDA niet.


Hun argumentatie dat het om een nieuw plan gaat, was eerder al ontkracht door zowel de jurist van de gemeente als door een door de raad ingehuurde externe jurist. Daarbij staat GemeenteBelangen al 10 jaar aan het roer en de wethouder is vanaf het begin in de voorlinie actief betrokken geweest bij het plan. Gemeentebelangen zou de spelregels ondertussen moeten kennen en het kan niet anders dan dat ze geweten hebben hoe dit gaat uitpakken.

Dit najaar komt het college met het voorstel om geen vergunning te verlenen voor het zonnepark Bekenschot naar de raad. Blijft de raad bij het besluit, dan gaat een gang naar de rechter in de papieren lopen. LochemGroen! vindt het kwalijk dat de gewaarschuwde coalitiepartijen en het CDA zowel naar omwonenden als in het debat zwijgen over de mogelijke financiële gevolgen van het tegenhouden van het zonnepark. “Laat ik nogmaals helder zijn: Ook LochemGroen! had dit plan zo niet gewild. Maar we staan wel voor betrouwbaar bestuur. Er zijn nu verwachtingen gewekt naar de inwoners van Barchem, die niet waar gemaakt kunnen worden zonder grote financiële gevolgen. Het terugdraaien en daarmee repareren van het besluit kan aan het eind van het jaar worden genomen. Indien dit niet gebeurt, zal de gemeente de financiële gevolgen van de claim moeten dragen en moeten bezuinigen. Is dat eerlijk naar de inwoners van Lochem?”


De verantwoordelijk wethouder Eggink en wethouder financiën De Goede hebben dit in de aanloop niet helder gecommuniceerd en ook niet tijdens het debat. Dit ondanks de vragen van onder andere LochemGroen! hierover.

“De wethouder had op zijn minst moeten zeggen dat het niet zomaar van tafel kan worden geveegd, dat daar grote financiële risico’s aan kleven. Nu gaf ze alle ruimte aan populistische besluiten die niet van realisme getuigen. Dit is onbehoorlijk van zowel raad als college”, aldus Calle Janssen van LochemGroen!

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Meld u dan aan op onze nieuwsbrief

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram