Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter

Jagerslatijn legt de pijnlijke waarheid van de jacht bloot

12 april 2024

In Lochem woedt er een fervente strijd om het behoud van jachtgronden en wordt de jacht met hand en tand verdedigt. Waar wat is dat eigenlijk: jacht en waarom is het toegestaan? Schrijfster Nettie Dekker zet alle feiten en fabels op een rij.

Ik begin bij het einde van het boek. Het waarom, ook omdat ik er met mijn hoofd niet bij kan dat je voor je lol dieren zou doodmaken. Jagers vertellen over het genot van het samen buiten zijn (dat snap ik), het samen overwinnen van een dier en te genieten van de laatste stuiptrekkingen (snap ik niet) en het gevoel heer en meester te zijn (kan me voorstellen dat er mensen zijn die dat nodig hebben). 

Daar gaat het dus om, al wordt deze plezierjacht tegenwoordig niet meer door iedereen getolereerd. Vandaar dat er een beroep wordt gedaan op ‘beheer’: plaagbestrijding, schade bestrijding en het voorkomen van verkeersongevallen. Ook al klinkt dit in de oren van menigeen als zeer plausibel (vooral in BBB, VVD en CDA huize), de feiten bewijzen het tegendeel. 

Zo zijn er tussen 2016 en 2021 10.000 (!) damherten geschoten in de Amsterdamse waterduinen, om het aantal van 3000 op te krikken naar 3096. Ook de afschot van wilde zwijnen op de Veluwe leidt niet tot een kleiner aantal. Om te compenseren krijgen de zwijnen inmiddels 5,8 in plaats van gemiddeld 1,4 big per zeug (met alle energie -lees voedsel- die dat kost). Ook de verkeersveiligheid is er niet mee gediend: door in het bos te jagen vluchten dieren eerder de weg op.

De biologie heeft zijn eigen wetten, en het voedselaanbod is de belangrijkste factor die een wildstand bepaalt. Wanneer er in een gebied veel voedsel is, zijn er ook meer dieren. De wildstand past zich aan aan het gebied. Het geboortecijfer gaat omlaag. In een gebied met andere doeleinden, zoals landbouw of (andersoortige) natuur, kunnen ongewenste soorten tegengehouden worden met hekwerk, niet met afschot. Het is jammer voor de mens, maar bovenstaande natuurwetten zijn niet weg te poetsen. Waar de mens wel veel positief effect kan hebben, is op habitatverbetering. Plas-dras weilanden voor weidevogels zijn een goed voorbeeld. Zie ook de film Vogels kun je niet melken die nu in de bioscoop draait.

Nettie Dekker gaat ook in op hoe het geregeld is in Nederland. De jagers zitten in Wildbeheereenheden en tegelijk ook in de toezichthouder hierop: de Faunabeheereenheid. De laatste maakt het faunabeheerplan op basis van eigen tellingen. Dekker toont aan dat die tellingen totaal niet onderbouwd zijn: ze worden gemaakt onder het genot van een borrel na de jacht, door de jagers zelf. Zo kon de haas ineens met uitsterven bedreigd worden, ontdekten Wageningse onderzoekers net op tijd. 

Provincies zijn de toezichthouder hierop. Maar zij geven stelselmatig onterechte vrijstellingen af om te mogen jagen op dieren die niet standaard bejaagd mogen worden. Onder deze soorten zit zelfs de bever. De rechter steekt er wel eens een stokje voor, maar ook onder de rechters zijn er fervente jagers die zo’n besluit in hoger beroep weer terugdraaien.

In eigen Lochemse kring werd ook duidelijk dat jagers overal vertegenwoordigd zijn en dat de jachtpropaganda van 1,5 miljoen euro de laatste twintig jaar zijn vruchten afwerpt. Van boa tot politie tot Openbaar Ministerie, de lobby heeft overal zijn mannetjes. Tegelijkertijd weet niemand wie er l dan niet beschonken rondloopt bij een jacht, want de (eveneens vaak onbekende) aktehouder mag zijn vrienden vrij meenemen. 

Wij zullen vanuit LochemGroen! de stem van de dieren vertolken. Want zij zijn de dupe: ze verliezen individuen die een rol speelden in het eco- en familiesysteem dat er dikwijls is. Ze lijden onnodig en ondraaglijk veel pijn, want 30% van de aangeschoten dieren wordt niet gevonden door de jagers. En zo loopt 30% van de hazen met hagel in het lijf. 

Onze aanpak: bewustwording dat jachtgebieden maar voor 6 jaar geldig zijn. Wettelijk gezien mag er geen langere periode worden vastgelegd. Zonder 40 aaneengesloten hectares is er geen reguliere jacht mogelijk. Dus ben je grondbezitter, geef dan geen toestemming meer voor de jacht na die periode. Verder: zie je jagers of heb je er last van? Meld het ons via info@lochemgroen.nl Ook zullen we ons best doen dierenrechten op te nemen in de Omgevingsvisie. 

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Meld u dan aan op onze nieuwsbrief

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram