Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter

Liander verzet werkzaamheden na vragen van LochemGroen!

2 december 2021

LOCHEM – Netwerkbeheerder Liander heeft maandag besloten om geplande werkzaamheden in en rond de Bierstraat in Lochem te verzetten van vrijdagmiddag (3/12) naar de vroege ochtend. Het oorspronkelijke tijdstip – tussen 14.00 en 17.00 uur – zou de ondernemers in de buurt hard treffen op een dag mét een avondlockdown én in sinterklaastijd.

Nadat individuele ondernemers vergeefs aan de bel trokken bij Liander stelde de fractie van LochemGroen! maandagavond vragen aan wethouder Eric-Jan de Haan. Die had net voor het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad gehoord dat de werkzaamheden verplaatst worden.

Planning

LochemsNieuws sprak een woordvoerder van Liander die uitlegde dat dergelijke werkzaamheden ver van tevoren worden gepland. “Toen was uiteraard nog geen sprake van een avondlockdown. Onder deze omstandigheden is het goed dat aan de bel wordt getrokken. Het beoogde tijdstip is onder deze omstandigheden inderdaad niet goed uit te leggen.”

In overleg met de uitvoerder kwam er maandagmiddag een oplossing. De werkzaamheden nu worden vrijdagochtend tussen 7.00 en 9.00 uur uitgevoerd. Dat is voordat de meeste winkels en horecabedrijven hun deuren openen. De betrokken ondernemers en bewoners krijgen uiterlijk woensdag nog een nieuwe brief in de bus waarin een en ander wordt meegedeeld.

Alarmsystemen

De woordvoerder van Liander wijst ondernemers erop dat ze nu alert moeten zijn op alarmsystemen, die mogelijk op de stroomuitval reageren. Ook moeten pinautomaten en dergelijke wellicht opnieuw worden opgestart.

Volgens Liander wordt de soep overigens niet zo heet gegeten als het wellicht lijkt bij de aangekondigde werkzaamheden. “Meestal blijft de stroomuitval beperkt tot een minuut of vijf. We houden echter een brede veiligheidsmarge aan voor het geval er iets misgaat. Zo kan bij het inschakelen van de stroom een geplaatste zekering het begeven of defect blijken te zijn”, zo luidt de uitleg.

Vragen

LochemGroen! vroeg het college of het met Liander in overleg wilde treden om het ongelukkige tijdstip aan te kaarten. Dat is in de loop van maandag inderdaad gebeurd. De fractie wees erop dat het winkelend publiek op nog kortere openingstijden zou zijn aangewezen, waardoor het mogelijk te druk zou worden. Dit met het oog op de coronabeperkingen.

Wethouder Eric-Jan de Haan zei dat Liander niet altijd hoeft te melden als ze in de gemeente aan het werk gaan. Dat is wel het geval als gemeentelijke eigendommen worden opengebroken. “Contact zoeken met de gemeente kan dus in dit soort gevallen nooit kwaad”, aldus de wethouder.

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Meld u dan aan op onze nieuwsbrief

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram