Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter

Motie voor zelfbewoningsplicht veroorzaakt reuring

18 januari 2022

LOCHEM/GORSSEL – Een meerderheid van de Lochemse politiek is voor het instellen van de ‘zelfbewoningsplicht’; een plicht die er op toeziet dat een koper de gekochte woning zelf gaat bewonen. Het is bedoeld om speculanten te weren die woningen aankopen met het doel deze voor veel geld te gaan verhuren. De motie die pleitte voor een snelle invoering van deze plicht werd gisteren helaas verworpen door de gemeenteraad.

De motie werd ingediend door LochemGroen! samen met Meedenken met Lochem (MmL). Deze motie was al in november ingediend, maar werd aangehouden door de gemeenteraad omdat men wilde wachten op de actualisering van de woonvisie. Deze werd gisteravond besproken in de raadsvergadering, maar een definitief besluit is nog niet genomen.

Ongebruikelijk

LochemGroen! had besloten om de motie tijdens een beeldvormende sessie van de raad in te dienen, wat een ongebruikelijk moment is om dat te doen. Dit was een bewuste keuze, omdat dit onderwerp snelle actie vereist om zo te voorkomen dat er nog meer huizen in handen van speculanten zouden kunnen vallen.

Helaas viel deze methodiek niet in goede aarde bij een deel van zowel de voor- als de tegenstemmers. Er werd gesproken over verkiezingsretoriek en ad-hoc-politiek, maar dat werd netjes bestreden door fractievoorzitter Jolande van Borrendam

Pakket

Wethouder Robert Bosch ontraadde de motie met klem omdat nog moet worden onderzocht welke haken en ogen er aan invoering van de zelfbewoningsplicht zitten. En bovendien kan het mogelijk een onderdeel zijn van een pakket van maatregelen die de woningcrisis kunnen helpen bestrijden. De meerderheid van de raad vindt dat het college de kans moet krijgen om met een voorstel te komen en gaat ervan uit dat dit niet langer dan enkele weken hoeft te duren.

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Meld u dan aan op onze nieuwsbrief

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram