Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter

Persbericht: Klimaatprotest roept ruim 100 mensen naar gemeentehuis

3 oktober 2023

Update: Online petitie, teken jij ook?

Meer dan honderd mensen kwamen maandagavond voorafgaand aan de politieke avond naar het gemeentehuis om te demonstreren voor beter klimaatbeleid. ‘Geen excuses meer in de raad, zet het klimaat nú hoog op de kaart’ was een van de vele leuzen die er te zien waren. De actie was georganiseerd door LochemGroen! maar ook GroenLinks, PvdA en PvdD deden mee.

Fractievoorzitter Calle Janssen van LochemGroen!: We zijn misschien een kleine gemeente als het gaat om inwoners, maar we hebben veel grondoppervlak en veel vee in potdichte stallen. We kunnen blijven praten over een bestemmingsplannetje hier en daar. Maar ons allerbelangrijkste bestemmingsplan is onze aarde.”

Te veel dieren was echter slechts een onderdeel van de oproep. Energieneutraliteit en CO2 opslag in de vorm van bomen en hout waren de andere twee ‘eisen’. Nu staat nog altijd het doel om pas in 2050 klimaatneutraal te worden. Dat is te laat, volgens de demonstranten die in hun T-shirt buiten stonden op 2 oktober. 

Janssen sprak van het constant tegen een muur lopen bij het huidige college, dat in de opvatting van LochemGroen! geen enkel stapje harder wil om de klimaatcrisis te lijf te gaan. Na enig wachten verscheen burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve. Die ontving uit handen van Janssen een ‘klimaatstoeltje’, afkomstig uit een kinderopvang in de gemeente. 

De burgemeester bedankte de mensen voor hun aanwezigheid en stelde vast dat het mooi is dat het mogelijk is om zo van je te laten horen. “Ook in deze tijd van polarisatie. Het diverse politieke landschap maakt dat er iets te kiezen valt. Ook letterlijk, met de verkiezingen van 22 november op komst.” De burgemeester kreeg ook een poster met drie oproepen en tien punten die een rol zouden moeten spelen bij nieuw beleid.

Bij de oproep ‘Maak haast met de energietransitie’ horen volgens de actievoerders de oproep om windmolens en een enkel groot natuurinclusieve collectief zonnepark. Plus verplichte zonnepanelen op bedrijfsdaken. Bij de oproep ‘Maak werk van (bewezen) CO2 opslagtechnieken!’ hoort onder meer de wens om circulaire materialen in plaats van beton te gebruiken bij nieuwbouw.

Vee en vliegen
De laatste oproep luidt: ‘Wees eerlijk over de verantwoordelijkheid van de zuivel-, vlees- en vliegindustrie voor klimaatverandering’, met onder een verbod op uitbreiding van de veestapel in de gemeente en een verbod op openbare reclame voor vlees en vliegvakanties, plus de oproep vooral geen wachtruimte te bieden voor Lelystad airport. Calle Janssen liet weten blij te zijn met de onverwacht grote opkomst en dat als steun in de rug te ervaren bij de vaak vergaande voorstellen die zijn fractie doet.

Update: Online petitie, teken jij ook?

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Meld u dan aan op onze nieuwsbrief

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram