Visit our FacebookVisit our InstagramVisit our Twitter

Verkiezingsprogramma LochemGroen!

24 januari 2022

De nieuwe en snelgroeiende partij LochemGroen! heeft haar verkiezingsprogramma af. Speerpunten liggen op het gebied van klimaat en biodiversiteit. Waarbij een gebiedsregisseur en een ecoloog gaan zorgen dat de kracht van onderop beter wordt benut.

Lokaal

LochemGroen! gelooft dat energie en voedsel lokaal kunnen worden geproduceerd, voor en door inwoners van Lochem. De woningnood kan een halt toe geroepen worden, door creatieve oplossingen van inwoners zelf. Denk aan meergeneratiewonen op voormalige boerenerven of het omvormen van steeds vaker leegstaande bedrijfspanden. De woningmarkt kan beter worden beschermd door een zelfbewoningsplicht, waarvoor LochemGroen! onlangs nog een motie indiende. Die haalde het niet, maar zal zeker opnieuw worden ingebracht.

Gebiedsregisseur en ecoloog

LochemGroen! wil dat er een gebiedsregisseur en een ecoloog worden aangesteld. De gebiedsregisseur zal een stedenbouwkundige zijn, die zorgt dat plannen ruimtelijk goed in de omgeving passen, duurzaam zijn én dat omwonenden er in een vroeg stadium bij betrokken worden. Ook zal de gebiedsregisseur zorgen dat initiatieven voor sociale of duurzame projecten maximaal worden gefaciliteerd. Zoals ruimte voor jongeren in de kernen en groene daken. De ecoloog zal bij alle ontwikkelingen kijken hoe de biodiversiteit ervan kan profiteren en zelf ook ideeën aandragen.

Energieneutraal in 2030

LochemGroen! denkt dat Lochem in 2030 energieneutraal kan zijn. Niet met de top-down benadering van nu, maar door inwoners zelf aan de tekentafel te zetten. Nu voelen inwoners zich veelal een speelbal, omdat er zonder hun inspraak plannen worden gemaakt door projectontwikkelaars.

Toekomst zelf in de hand

Lijsttrekker Calle Janssen uit Barchem: “We willen mensen weer het gevoel geven dat hun dorp of stad van hun is, en dat ze de toekomst zelf in de hand hebben. Er liggen grote opgaves op het gebied van energie en klimaat en behoud van biodiversiteit, dat is bij een grote meerderheid inmiddels doorgedrongen. Nu nog samen aan de actie!

U kunt ons volledige verkiezingsprogramma downloaden als PDF.

Wilt u graag op de hoogte blijven?

Meld u dan aan op onze nieuwsbrief

crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram